“Dah Sampai Ke?, Dah Makan Ke? Tengah Buat Apa?, Tak Henti2 Call” Aku jadi hilang arah dan hilang hak sebagai isteri

Salam admin. Minta tlg share n hidekn profile sy ye. Sy disini sekadar nak meluahkan rasa terkilan pada suami dan mertua. Saya dah berkahwin hampir 3 tahun dan belum dikurniakn anak sebab saya pernah keguguran. Suami sy seorg yg penyayang n mengutamakn keluarga dlm segala hal. Cuma yg buatkn sy rasa terkilan bila suami terlampau di’anak mak’kn sgt. Maksud sy adalah walaupun suami sy dah jd suami org, tp maknya masih lg sibuk nk menjaga mkn pakai suami sy. Sedangkn kmi dduk berasingan.

Setiap hari mak dia akan call tanya dah makan ke? Buat apa? Bini masak apa? Setiap hari tanpa gagal.. kami masing2 bekerja. Pantang tau masing2 cuti mesti mak dia akn call utk suruh balik rumah maknya utk mkn, tidur and so on.. sedangkn masa cuti itu lh kami nk luangkn masa bersama, berehat. Bila dpt call dari maknya, suami akn menurut balik rumah maknya. 

Itu pn setiap minggu tanpa gagal. Bila kena masa sy x ada mood, sy paksa suami bg alasan yg kami ada urusan lain. Bkn nk mengajar suami jd derhaka, tp sy cuma mintak spya mak dia fhm yg anknya dah ada kehidupan sendiri, bg ruang privacy utk kami. Nk merasa pergi honeymoon pn x pernah. Sbbnya mak dia akn tentang. Ckp membazir lh apa lh. Bknnya kami x ada duit! So nk x nk suami pn akn menurut ckp mak dia walaupn dia dah janji nk bwak sy ke mana sy nk pergi.

Ada sekali saya nak pergi kenduri kawan saya kahwin di utara. Kami ramai2 pergi dengan kawan2 semua dan suami pun ikut sekali. Sepanjang perjalanan 2 jam nk ke sana, mak dia x henti2 call tny dah sampai mana? Dah mkn ke? X ada stop sekian2 tmpt ke? Jgn lewat balik. Sy plk naik rimas tgk. Mak sy pn x sampai tahap tu nk sibuk2 hal anknya. Lg plk tau anknya dah kahwin, pandai2 lh bwak diri. Dlm masa mak dia call tu pn sikit2 nk suruh ank dia singgah balik rumah dia. Kdg2 sy terfikir, mak dia x boleh fikir ke yg sy pn ada keluarga sy sendiri? Yg ank dia pn dah ada mertua sendiri yg perlu juga dijenguk? Seolah2 mcm maknya pentingkn diri sendiri.

Utk pengetahuan semua juga, sejak dari awal berkahwin, suami sy x pernah pn sekali merasa utk balik ke kg sy utk dikenalkn pd sedara mara sy (kalau yg dtg kenduri pn kenal masa tu jela). Sedangkn maknya sehari lepas kami kahwin terus diajak bertandang ke rumah sedara mara mereka. Bila turn sy nk ajak suami bertandang belah sy, mesti akn ada je hal yg mak dia nk kmi uruskn. Dari segi mkn pakai plk, maknya mmg pndai masak. So fhm lh kn that means sy pn kena pikat ank dia dgn masakan. Sy belajar masak apa yg suami sy suka mkn n sampai suami puji sy pandai masak fav dia. Sy jd excited bila nk masak utk suami.

Sejak itu suami pn jarang2 nk balik rumah mak dia utk mkn. Memandangkn sy pn bekerja x tentu syif, ada masa suami sy terpaksa mkn sorg2 berbekalkn lauk yg sy dah masakkn. Tp lain plk jd, bila suami x balik n masa sy keluar pergi kerja, mak dia yg akn dtg rumah kami bawakkn mknan yg mak dia masak utk bg suami sy mkn. Blh katakn penuh fridge dgn mknan yg mak dia bg. Seolah2 mcm mak dia x blh nk harapkn sy bg ank dia mkn. Kalau bab pakaian, rumah kami x ada mesin basuh. 

Sebelum keguguran dlu, sy basuh kain sendiri. Bila jmpa mak dia, mak dia akn tegur yg suami sy pakai baju bau masam mcm x basuh betul. Tegur plk dpn adik beradik dia yg lain. Sape lg yg malu kalau bkn sy? Sbb sy yg basuh baju semua tu. Itu pn dah buat sy terasa hati. Mcm nk tunjuk yg sy ni x pandai jaga ank dia dgn baik. Tp sy pendamkn. Bila sy keguguran, sy berpantang sendiri kt rumah sbb mak sy bekerja n cuma jenguk2 sy di rumah lepas balik kerja. Apa2 amanat pasal pantang semua mak sy bagitau pd suami, mintak sediakn mkn masa pantang utk sy. 

Sy akui salah stu sbb sy gugur pn adalah stress. Emosi jd x tentu. Dlm tempoh itu, sekalipn mak dia x jenguk sy. Itu pn lepas pantang baru dtg dgn alasan sibuk, x thu nk bwakkn mknan apa yg sy blh mkn masa pantang. Sy x harapkn pn mak dia bwak sesuatu utk sy. Cuma sy pelik dah beranak 15 org pn x kan x thu apa yg blh x blh mkn masa pantang? Alasan… lama2 sy jd mcm sakit hati sbb setiap apa yg sy n suami nk beli perkakas utk rumah, kena refer pd mak dia dlu sama ada ok atau x.. tlg lh.. x kan sampai itu pn nk kena tny mak dia juga?

Sy akui juga kami byk selisih fhm sbb perangai mak dia sedangkn kami sendiri x ada masalah. Kdg2 sy give up, rasa nk ajak suami pindah jauh2 dari keluarga dia merantau lh ke mana2 pn.. sbb sy jd rimas dgn perangai mak dia.. n sejak itu juga lh hubungan sy dgn suami mula renggang sbb selalu selisih fhm pasal keluarga dia n walau apa pn suami tetap akn menangkn keluarga dia. So sy give up, n byk mendiamkn diri je skrg ni. Sediakn apa yg patut utk suami then sy akn buat hal sy sendiri sbb dah x larat nk gaduh benda yg sama…

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: kisahrumahtangga