“Terserempak Lelaki Naik Motosikal Bawa Teddy Bear Besar” Bila ditanya kata-katanya betul2 menusuk sanubari

 

Terserempak Lelaki Naik Motosikal Bawa Teddy Bear Besar, Bila Ditanya, Kata-katanya Betul-betul Menusuk Sanubari. Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa. Pengorbanan dan usaha seorang lelaki bergelar ayah kepada keluarganya sangat tinggi serta tidak ternilai.

Mungkin depan ahli keluarga mereka tampak keras, ‘cool’ dan terserlah kejantanan. Tapi belakang ahli keluarga mungkin kita tidak tahu air mata, penat lelah yang dipendam seorang ayah.

Demi memberikan keselesaan yang terbaik buat insan-insan tersayang di rumah.

Baru-baru ini, seorang pelayar internet dengan nama Azri Walter telah kongsikan kisah pengalamannya dimana dia terserempak dengan seorang ayah di lampu isyarat. Perbualan antara mereka berdua singkat, tapi ceritanya menusuk sanubari setiap individu.

Berikut kisah dikongsi oleh Azri Walter.

Tadi saya nak pergi office di Putrajaya. Jalan lengang waktu itu. Saya memandu sambil chill layan angin petang.

Waktu nak sampai di lampu isyarat, saya nampak seorang lelaki bawa motor. Saya nampak dia macam ada bawa sesuatu.

Saya rapatkan kereta dan saya jenguk. Memang betul. Dia bawa teddy bear besar.

Kebetulan lampu merah. Saya berhenti bersebelahan dengan dia. Saya turunkan tingkap dan tanya,

“Bang, besar teddy bear tu. Nak bawa ke mana tu?”

Dia angkat tunjuk dekat saya. Dia buka pelitup muka dan dia cakap,

“Ya bang. Ini saya jumpa waktu kerja tadi. Dekat tempat sampah ada orang buang, saya ambil bang,”

Saya tanya lagi,

“Tu nak bawa balik bagi anak ke?”

Dia terdiam. Dia pandang teddy bear tu, dia pandang saya. Saya pandang dia. Tajam renungan dia lalu dia berkata,

“Ya bang. Anak saya lagi mahu teddy bear. Kelmarin ada nampak di kedai. Tapi harganya mahal sangat. Boleh buat lauk makan keluarga bang (sambil ketawa).

“Ini bear tadi saya jumpa dekat tempat sampah, masih elok. Memang rezeki dia. Nanti saya basuh bersih, saya bagi dia mesti dia suka,”p

Ya Allah. Sayu bunyinya. Saya tergamam kejap. Lampu bertukar hijau. Dia angkat tangan dekat saya. Saya cakap dekat dia,

“Hati-hati bang. Nak hujan ni. Abang memang ayah terbaik,”

Sekejap sahaja Tuhan hantarkan saya peringatan. Atas apa jua kepayahan yang sedang kita lalui, ada orang lebih susah daripada kita.

Begitulah kasihnya seorang ayah. Kita selalu dengar kisah pengorbanan ibu dan para wanita. Namun, usah kita lupa pengorbanan para lelaki.

Setiap hari mereka keluar mencari rezeki. Entah hujan, entah panas.

Tak siapa yang tahu apa dilalui setiap hari bagi memastikan ada nasi di atas pinggan untuk keluarga.

Lelaki ini memang jenis tak suka sangat bercerita apa yang mereka lalui di luar.

Tanggungjawab di bahu yang dipikul bukan mudah. Kadang tu, atas motor tak perasan air mata berlinang. Betul tak?

Buat para lelaki, moga terus kuat semangat semuanya. Setiap tanggungjawab ini, ada ganjaran pahala di sisi Tuhan.

Mari kita semua bersama-sama terus melawan kerasnya hidup ini. Kita tidak boleh putus asa kerana di belakang kita ada harapan yang perlu dipenuhi.

Kalau rasa down, tatap sekejap wajah-wajah insan yang Tuhan amanahkan untuk kita.

Nescaya, membara semangat!

Azri Walter

#f2fmafia

 Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Azri Walter via arenagempak